Nederland als metropool

De gevolgen van een andere kijk op Nederland

Paar stellingen en globale cijfers

Een reactie plaatsen

Dus de kern van de vorige blogs is: wij doen het in Nederland minder goed dan het lijkt omdat de vergelijking met andere regio’s/landen vaak mank gaat.

Het is een discussie waard hoe je rijkdom (van een land, een regio etc) meet. We slaan die discussie voor nu even over en kijken naar het GDP per hoofd. Vervolgens kun je kijken naar het verschil in rijkdom tussen een land en een metropool. Ook over metropool moet je natuurlijk een uitspraak doen: wat is dat precies? Maar ook hier weer losjes: dat is een dichtbevolkte regio, meestal een enkele hele grote stad of enkele dicht op elkaar liggende grote steden. Ik laat het aan Jos over daar later nog specifieker in te worden.

Verder beperk ik me voor nu tot de periode na 1950. Enerzijds omdat metropolen vanaf die tijd echt wereldwijd doorbreken door nieuwe technologische mogelijkheden (transport-efficiency, hygiëne-condities etc), anderzijds omdat de recente historie me meer boeit.

Jos stelt op basis van achterliggend cijferwerk: metropolen zijn gemiddeld zo’n 40% rijker dan de bijbehorende landen.

Overigens zie je dat metropolen een enorme range omvatten. Japan heeft hele grote metropolen (orde grootte 30 miljoen inwoners). Nederland en Duitsland relatief kleine metropolen (orde van grootte 0,5 miljoen). De VS zit daar zo’n beetje tussen in (orde grootte 10 miljoen).

Vanuit deze insteek moet je dus ook kijken naar de ‘metropool-dichtheid’ van een land (het aandeel metropolen-oppervlakte op de totale oppervlakte). De gemiddelde metropool-dichtheid van landen is zo’n beetje 60%. Maar landen als Nederland en Japan zijn positieve uitschieters met respectievelijk 70% en 76%. In de VS is die dichtheid een stuk lager (veel dun bevolkt omringend land rondom de metropolen).

Dan is dus de vraag: wat is zinnig met elkaar te vergelijken? Blijkbaar dus niet landen met landen zonder meer. Jos komt met een lijstje waarin ‘metropole gebieden’ van de Westerse wereld op een rijtje worden gezet waarin voor Nederland de regio Rotterdam-Amsterdam (‘Randstad’) figureert. Nederland komt met deze behandeling terecht ergens in de middenmoot op plek 71. Metropole gebieden als Parijs en Londen komen op deze lijst veel hoger uit en de Randstad eindigt zelfs nog 10 plekken achter Brussel.

Rudy van Stratum

Plaats een reactie