Nederland als metropool

De gevolgen van een andere kijk op Nederland

Nederland als metropool?

Een reactie plaatsen

Dus besloten we een blog te starten, zie de introductie.

Maar waarover dan?

Jos is al een tijdje bezig onderzoek te doen naar de rijkdom van Nederland over de eeuwen heen. Jos is een machtsdenker en ik altijd op zoek naar waar de macht zit, wie de elites zijn en waar onze rijkdom vandaan komt. Er gaat dan ook een boek komen dat hij samen met Marcel Metze aan het schrijven is. Jos moet zelf in een ander blog maar eens in zijn woorden uitleggen waar het boek over gaat.

Omdat hij al vaker aan ‘dat boek dat komen gaat’ heeft gerefereerd in onze gesprekken en ik het een beetje zat begin te worden, vraag ik: vertel me nu eens in een paar zinnen waar dat boek over gaat.

Welnu: Nederland is helemaal niet zo rijk als de lijstjes ons altijd laten zien. Nu niet maar ook vroeger niet. We kijken naar de verkeerde dingen en rekenen onszelf rijk.

En hoe dat zo?

Nederland is een relatief klein land dat dicht bevolkt is. Met andere woorden: er is relatief weinig lege ruimte. En dat betekent dat je het ten opzichte van andere landen die veel ruimer zijn opgezet en dus veel meer lege ruimte hebben, het al snel goed doet.

Nog weer anders: als je wilt weten hoe goed Nederland het doet, dan moet je Nederland niet als een land bekijken maar als een grote stad, als een metropool. Nederland dient voor een eerlijke vergelijking gezet te worden naast andere economische regio’s zoals bijvoorbeeld het Ruhr-gebied in Duitsland.

Nou en?

Op zich kwam dit me meteen als een interessante conclusie voor. Maar eigenlijk klonk het ook wel logisch. En ik dacht ook: ja, maar dat zal toch wel uitgebreid onderzocht zijn? En dergelijke alternatieve staatjes en overzichten zullen er toch ook al gewoon zijn?

En dan nog: hoe je het ook meet, rijker of armer worden we er niet van, het is wat het is, alleen sta je dan optisch op een andere positie in een rijtje. Of voel je je dan ook minder rijk?

En dan nog iets: stel eens dat dit inderdaad klopt, wat zouden dan de consequenties van zo’n (nieuw) inzicht zijn? Jos, je nieuwe boek zal toch niet alleen deze conclusie trekken? Er zal toch ook uitgebreid worden ingegaan op wat dit dan voor ons allen gaat betekenen? Wat moeten we anders gaan doen in de toekomst nu we dit weten?

Beetje tot mijn verbazing blijkt het nog te verschijnen boek met name over de conclusie te gaan en dan uiteraard met veel achtergrondinformatie (interviews) en cijfers. Goed, wij zijn benieuwd.

Vervolg

Maar: Nederland als metropool dus. Wat betekent dat voor ons?

Laten we het gewoon eens gaan verkennen. Wat zijn de feiten? Is er literatuur die hier al wat over meldt? Wat is de definitie van rijkdom of groei? Wat is de definitie van een land of van een metropool? Of van een regio? En waar komen we dan op uit? Hoe erg is zo’n conclusie? En wat betekent het als je zo’n conclusie tot in het extreme doortrekt?

Laten we onszelf verrassen, kijken waar we uitkomen.

Rudy van Stratum

En voor de duidelijkheid: dit is wat ik van ons gesprek heb overgehouden. Misschien ziet Jos het toch weer anders. Dat horen we dan wel. We hebben besloten hier vrijuit te spreken en niet alles eerst af te stemmen. Misschien moeten we dus op eerdere conclusies terug komen, met schaamrood op de kaken een fout toegeven. Prima, dat is in mijn optiek het mooie van blogs, het is geen wetenschap, het is meer hardop denken en met elkaar in discussie gaan.

Plaats een reactie